Technisch gezien pak je natuurlijk niet de auto in, maar de spullen! Afijn, je snapt wat we bedoelen: het inpakken van de auto voor vakantie is altijd weer een stressmoment. Je (of eigenlijk je partner) wil altijd meer meenemen dan erin past en last minute komen er nog allerlei spullen tevoorschijn die écht mee moeten. Herkenbaar? Lees dan vooral verder! We geven je een aantal praktische tips waardoor het inpakken van de auto voor jouw aankomende vakantie een fluitje van een cent is.

1. Zorg voor meer opbergruimte

De makkelijkste manier om minder stress bij het inpakken te ervaren, is door meer opbergruimte te realiseren. Begin bij de auto zelf. Heb je een Toyota Aygo voor de boodschappen en wil je gaan kamperen in Zuid-Frankrijk? Kijk dan je ouders lief aan of je hun stationwagen mag lenen. Scheelt een hoop! Als dat geen optie is kan een aanhangwagen uitkomst bieden. Leuk idee maar ik heb geen trekhaak! Geen probleem. In dat geval is een dakkoffer ideaal. Een dakkoffer voegt al snel honderden liters extra bagageruimte toe aan je auto, en is vrij goedkoop in aanschaf. Zat plek dus voor de tent, een campingtafel en je favoriete pingpongbatje.

2. Vermijd kratten: gebruik tassen

Als je jouw opbergruimte gemaximaliseerd hebt, is het tijd om kritisch te gaan kijken naar de spullen die je kwijt moet. Een veelgemaakte fout is het gebruik van kratjes. Tenzij je een oude Volvo rijdt, is je auto waarschijnlijk allesbehalve hoekig. Een kubusvormig krat is dan ook geen efficiënte vorm om je auto mee in te richten. Gebruik liever sport- en boodschappen tassen. Deze kunnen zich vormen naar je auto en zijn altijd nog wel ergens tussen te proppen. Scheelt een hoop!

3. ‘Verklein’ je spullen

Tenzij je Harry Potter bent, verwachten we niet dat je kunt toveren. Toch kun je heel vaak je spullen ‘verkleinen’, zonder toverstaf te gebruiken. Kijk kritisch naar de dingen die je mee wil nemen en probeer jezelf af te vragen of je ze kleiner kan maken of dat er een kleiner alternatief voor bestaat. Denk bijvoorbeeld aan bordspelletjes (een vakantie is immers niet compleet zonder!). Vaak zitten deze in grote vierkante dozen, terwijl ze enkel een paar kaarten en pionnetjes bevatten. Laat de doos dus lekker thuis, en bewaar het spel in een kleiner zakje of doosje samen met andere spellen. Een ander idee is om je papieren boeken thuis te laten, en een e-reader aan te schaffen. Zo kun je eindeloos lezen op vakantie zonder dat je een halve bibliotheek hoeft te verplaatsen.

4. Neem minder mee…

Misschien vind je onze laatste tip flauw, maar we menen het echt: neem minder mee. Als we op vakantie gaan zijn we altijd bang dat we iets vergeten of tekortkomen. Daarom nemen we het liefst een jas mee voor elk weertype en spullen voor elke gelegenheid.

Maar zeg nou eens eerlijk: heb je ooit op één vakantie zowel getennist, gebadmintond, gepingpongd en gesquasht, als gejeu-de-bould?

Het antwoord is waarschijnlijk nee. Ook heb je niet elke avond een ander shirt aangehad, maar liep je waarschijnlijk de hele week in hetzelfde kloffie rond. Neem de volgende keer dus minder mee! Minder spullen = namelijk minder stress, en minder stress = een betere vakantie. Daarnaast is de kans ook groter dat je gebruik gaat maken van de spullen die je wél meeneemt, omdat ze niet ergens onder op de stapel liggen.Als het goed is moet je met deze tips een heel eind komen om jouw auto in te pakken voor vakantie. Stuur het artikel voor de zekerheid ook even door aan je partner, dan weet je zeker dat jullie op één lijn zitten. Fijne vakantie!