De eerste tekenen van Parkinson kunnen soms vaag zijn. Hierdoor kan het voorkomen dat je deze klachten niet direct aan Parkinson linkt. Toch zijn er een aantal lichamelijke klachten waar je op kunt letten. Dit kunnen zomaar beginnende Parkinson symptomen zijn zoals: de beweging wordt trager of schrijven gaat moeizamer. Bekendere symptomen van Parkinson zijn een trilling in het arm voelen of beven terwijl je volledig stil zit. Daarnaast zijn er andere vage klachten die ook bij beginnende Parkinson kunnen horen. Dit zijn klachten als een slechte stoelgang of problemen met slapen zoals slaapwandelen of snurken. Neem alle klachten serieus en leg ze voor aan de huisarts zodat er wellicht een diagnose gesteld kan worden. 

Wanneer treden de meeste symptomen op?

Rond de leeftijd van 45 tot 60 jaar komen bij de meeste de eerste symptomen voor. Toch zijn er ook genoeg jonge mensen die te maken krijgen met symptomen van Parkinson. De ziekte van Parkinson kan erfelijk bepaald zijn. Naast de bekende symptomen zijn er ook tal van andere symptomen mogelijk die bij de ziekte van Parkinson horen. Wanneer je twijfelt, of wanneer het niet goed voelt, kun je de klachten altijd voorleggen aan de huisarts, zodat je verder geholpen kunt worden. 

Hoe ontstaat de ziekte van Parkinson?

In sommige gevallen heeft het met erfelijkheid te maken. Bij Parkinson is er een tekort aan dopamine in de hersenen. Dopamine zorgt er namelijk voor dat de bewegingen van het lichaam vloeiend verlopen. Bij een tekort aan dopamine in de hersenen kan het lichaam gaan beven of trillen wat we linken aan de ziekte van Parkinson. De symptomen in een vroeg stadium zijn anders dan die in een later stadium. Vaak vallen de lichamelijke klachten als stijfheid of beven het eerste op. In een later stadium kun je last krijgen van stemmingswisselingen, kwijlen of vallen.

Hoe verder na constatering van Parkinson

Wanneer de ziekte van Parkinson is geconstateerd zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo zijn er verschillende medicijnen die kunnen helpen. Het kan ook helpen om soortgenoten te vinden zodat je samen kunt praten over deze ziekte. Op VerderMetParkinson.nl vind je veel informatie over de ziekte en hoe je hiermee kunt leren omgaan. Zo kun je de kwaliteit van het leven hoog houden en leer je omgaan met Parkinson. De ziekte kan ook impact hebben op je naasten. Via de website kun je meerdere artikelen lezen over hoe zij hiermee om kunnen gaan.