Lego: wie heeft er als kind niet mee gespeeld? We zijn er allemaal mee opgegroeid en herinneren ons ongetwijfeld nog wel een speciale bouwdoos uit onze kinderjaren. Toch is Lego zeker niet alleen geschikt voor kinderen. Steeds meer volwassen mannen wagen zich weer aan de gekleurde bouwsteentjes. Lego speelt hier slim op in door geregeld sets uit te brengen voor de adulte bouwer. Als volwassen man hoef je je dan ook niet te schaman als je zo nu en dan een auto of gebouw in elkaar klikt. Heerlijk met een muziekje en glaasje wijn erbij!
Als liefhebber van de wereldberoemde steentjes heb je je vast weleens afgevraagd waar het Lego avontuur is begonnen. We doken in de geschiedenisboeken (lees wikipedia) en zochten het voor je uit! Ons doel? Geen eindeloos verhaal met moeilijke namen en jaartallen, maar een beknopte samenvatting van de geschiedenis van Lego en relevante weetjes.
Hoe Lego het licht zag
Het verhaal van Lego begon al meer dan honderd jaar geleden: in 1916 om precies te zijn. De Deense meubelmaker Ole Kirk Christiansen begon in Billund een winkel gespecialiseerd in houtbewerking. Hij timmerde zich een versuffing aan kasten, bankstellen en eettafels, maar een volwaardige omzet bleef uit. Zodoende besloot hij in 1932 het roer om te gooien, door houten speelgoed te gaan maken. Zo kwam ook de naam ‘Lego’ tot stand. ‘Leg godt’ betekent namelijk ‘speel goed’ in het Deens. Lego was geboren, maar leek in de verste verte nog niet op het kleurrijke speelgoed van vandaag de dag.
Van hout naar kunststof
Een lange tijd maakte onze vriend Ole Kirk enkel houten treintjes en lullige blokkendozen. Na de tweede wereldoorlog merkte hij echter op dat kunststof op steeds meer creatieve manieren werd toegepast. ‘Wacht eens even… waarom ga ik geen kunststof speelgoed produceren in plaats van hout’, moet hij gedacht hebben. Zodoende begon Lego in 1947 onder licentie plastic steentjes te maken. De blokjes hadden net als nu ronde knopjes aan de bovenkant en een holle binnenkant.
Het Lego experiment kreeg een serieuze omvang
De kunststof blokjes waren een groot succes. Dankzij de slimme techniek kon er eindeloos mee gebouwd worden. Lego was echter nog niet uitontwikkeld. In 1958 patenteerde het een essentiële aanpassing op het originele ontwerp: buisjes aan de binnenkant. Dankzij deze buisjes blijven de blokjes nog beter zitten en staat een lego huis… als een huis. De kwaliteit van het plastic is inmiddels verbetert maar verder is het ontwerp van de steentjes nagenoeg gelijk gebleven.
Lego vandaag de dag
Hoewel Lego in essentie niet veranderd is (bouwen met steentjes) heeft het bedrijf de afgelopen jaren niet stilgezeten. Het assortiment aan soorten steentjes is vandaag de dag naar schatting meer dan 4000. Van simpele blokken tot complexe Lego Technic elementen. Daarnaast verdient het bedrijf nu ook zijn geld met Legoland, merchandise en Lego games.
Al zin gekregen om iets te gaan bouwen? Wij in ieder geval wel!