De lederhosen is een traditioneel pak wat de meeste kennen door de Oktoberfeesten in Duitsland. Sinds de groei van dit grote feest is het pak tijdens steeds meer verschillende gelegenheden te zien. Zo is het een terugkerend kostuum tijdens carnaval en andere vergelijkbare feesten. Ondanks dat het er erg feestelijk uitziet, vertelt het pak ook een verhaal over de cultuur van het land. Wil jij graag meer te weten kopen over de betekenis van de lederhosen of wil jij graag leren hoe jij een lederhosen op de correcte manier draagt? Lees dit artikel dan snel verder.

De traditie van de lederhosen

Net zoals vele andere landen, hebben ze in Duitsland ook veel liefde voor hun klederdracht. Het is zelfs een van de Europese landen waar de meeste mensen de klederdracht van herkennen. Dit komt uiteraard door de wereldwijde bekendheid van het oktoberfest, hét feest waar de lederhosen tijdens wordt gedragen. Ondanks dat we allemaal de stijl herkennen van de klederdracht, is het vaak een raadsel hoe de echte pakken eruit zien. Hoe herken je bijvoorbeeld een echte traditionele lederhosen van een carnavalskostuum? 

Zo draagt een man de lederhosen

De lederhosen is speciaal ontworpen voor de mannen. Dit komt ook terug bij de traditionele dans. De dijerkletserdans is namelijk specifiek bedoeld voor de mannen. Voor een mannelijke klederdracht heeft de lederhosen verrassend genoeg niet zoveel stof. De man heeft namelijk blote benen en in de traditionele pakken zijn de broeken soms zelfs erg kort. 

Mag de lederhosen worden gedragen door de vrouw?

Ondanks dat we in Nederland gewend zijn dat vrouwen en mannen lekker hun eigen ding doen, is de lederhosen voor Duitsland nog een van de laatste tradities waar het onderscheid tussen man en vrouw ertoe doet. De mannen dragen namelijk een lederhosen, maar dit is voor de vrouwen een no-go. Een vrouw hoort volgens traditie in de dirndl. Dit is de klassieke vrouwelijke versie van de lederhosen. Mocht je jezelf niet helemaal comfortabel voelen in de dirndl als vrouw? Dan is er ook nog een alternatief, genaamd de lederjupe. Deze lijkt erg veel op de lederhosen, maar is daadwerkelijk een rok.