Het bezit van een auto heeft veel voordelen, zoals tijdsbesparing en meer flexibiliteit dan met het OV. Het kopen van een auto kan echter een uitdaging zijn doordat er zoveel keuze is. Omdat het doorgaans een dure aankoop is, wil je natuurlijk geen verkeerde keuze maken!

Je moet rekening houden met veel factoren om ervoor te zorgen dat je de juiste auto koopt. In dit artikel vind je daarom een aantal tips om de kunst van het kopen van je eerste auto onder de knie te krijgen. Succes!

Ontdek welk type auto bij je past

Als je op zoek gaat naar je ideale auto, moet je de verschillende beschikbare modellen kunnen onderscheiden. Het is echter essentieel om je eigen must-have kenmerken te hebben voor de auto die je zoekt, zodat je zeker weet dat hij past bij hoe je leeft. Net zoals je onderzoek doet bij het wedden op voetbal, moet je hetzelfde doen bij het zoeken naar autodealers om er een te vinden met een goede reputatie. Stel vragen die gericht zijn op specifieke rijbehoeften, zodat je gemakkelijk je autokeuze kunt beperken. Enkele vragen die je jezelf kunt stellen zijn waar je woont, zoals op het platteland of in de stad, en het weertype waar je mee te maken hebt.

Vergeet niet om ook andere aspecten te bekijken, zoals het primaire gebruik van de auto en de verschillende parkeermogelijkheden die je hebt.

Een auto is duurder dan enkel de aanschaf

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden zijn de totale kosten van het bezit van een auto. De aankoopprijs is namelijk slechts een deel van de totale kosten die je voor je voertuig betaalt. Je bent maandelijks geld kwijt aan wegenbelasting en daarnaast moet je ook een budget vaststellen voor het onderhoud van je auto. Het gebruik en onderhoud omvatten benzine, verzekering, parkeren en reparaties. Als je dit in je achterhoofd houdt, kun je beter budgetteren en hoef je niet veel moeite te doen om je auto te onderhouden.

Nieuw of occasion?

Wanneer je rekening houdt met je budget en het type auto dat je nodig hebt, is het belangrijk om te bepalen of je voor een nieuwe of gebruikte auto kiest. Met een nieuwe auto is natuurlijk nog niet gereden, heeft garantie en beschikt over de nieuwste veiligheidsvoorzieningen. De keerzijde is dat de prijs relatief hoog is in vergelijking met een gebruikte auto, en dat de prijs aanzienlijk daalt zodra je ermee wegrijdt.

Aan de andere kant zijn tweedehands auto’s goedkoper en kun je leuke oude modellen vinden. Bovendien zijn de verzekeringskosten lager dan bij nieuwe auto’s. Met alle nodige informatie is het van cruciaal belang dat je een auto koopt die aan je budget voldoet en die je je kunt veroorloven.

Ons advies: ga voor een tweedehands bij je eerste auto!

Overweeg eventueel lease

Steeds meer mensen kiezen voor private lease. Hierbij huur je de auto in feiten door een maandelijks bedrag te betalen. Zo voorkom je dat je in één klap duizenden euro’s moet betalen, én kun je de nieuwste modellen rijden. Op de lange termijn is leasen echter wel duurder. Je betaald zo honderden euro’s per maand en als je contract afloopt, heb ben je de auto kwijt. Je hebt dus geen auto beschikbaar die je kunt inruilen bij de aanschaf van een nieuwe.

Tot slot…

Hoewel het kopen van een eerste auto spannend is, kan het ook heel leuk zijn als je je goed voorbereid. Belangrijk is dat je een goed financieel plan maakt, zodat je zeker weet dat je alle kosten kunt dragen. Zorg er daarnaast voor dat je bij een gerenommeerde dealer koopt die je garantie geeft (ook op tweedehands). Zo weet je zeker dat je een wagen koopt waar je nog lang plezier van zult hebben!