Een auto bestaat uit allemaal handige functies die ervoor zorgen dat je beter kan rijden of dat je auto niet makkelijk gestolen kan worden. Een startonderbreker is zo’n onderdeel dat diefstal van de auto tegen moet gaan. Het is een complex stukje elektriciteit dat een belangrijke functie heeft, maar wat helaas ook voor problemen kan zorgen als het niet goed werkt. Helaas komen er vaak meldingen voor dat er problemen zijn met dit onderdeel in de auto. Waardoor dient het onderdeel precies en hoe kun je problemen ermee voorkomen?

De functie van de onderbreker

Het belangrijkste doel van de onderbreker is om de voedingseenheid te immobiliseren. Dit betekent dat het wordt gebruikt als een aanvullend element om diefstal tegen te gaan. Door middel van de onderbreken wordt het elektrische circuit in het ontstekingssysteem en in de andere bijbehorende componenten van de krachtbron losgekoppeld. De onderbreker staat in verbinding met de startmotor, de brandstofpomp of de bobine. De onderbreker zorgt ervoor dat de auto helemaal niet kan starten of dat het na een korte tijd onderbroken wordt. In de auto is een computer aanwezig. Deze stuurt aan wanneer de auto te activeren zodra de onderbreker uitgeschakeld wordt. De voertuigeigenaar zou de enige persoon moeten zijn die de auto kan laten starten doormiddel van een toegangscode. Deze toegangscode kan worden ingegeven door bijvoorbeeld een signaal af te geven van de chip die in de contactsleutel is ingebouwd. Daarnaast kan het ook een sleutelkaart zijn die op afstand van de codelezer kan worden ingegeven, of door een combinatie van symbolen op het bedieningspaneel. Hele luxe auto’s hebben bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om de bestuurder of eigenaar van de auto een vingerafdruk te laten opgegeven. Pas wanneer de verificatie geslaagd is, kan de auto worden gestart en blijft deze gewoon geactiveerd zonder dat de onderbreking in werking treedt.

Problemen met de startonderbreker

De onderbreking blijft een stukje techniek waar wel eens wat mis mee kan zijn. Hierdoor werkt het niet naar behoren en zou je als auto eigenaar liever willen dat je geen onderbreker had omdat je zelf geen gebruik meer kan maken van de auto. Er kunnen problemen zijn met de software en ook met de hardware. Software storingen zijn te herkennen aan verschillende fouten die zich voordoen. Zo kan bijvoorbeeld het signaal niet synchroon lopen met de besturingseenheid en de transponder. Bij hardware storingen kunnen er veel bredere problemen zich voordoen. Zo kan er bijvoorbeeld een breuk zijn in het communicatiehuis of herken je dat de lader van de onderbreker niet goed werkt.

Problemen verhelpen

Vaak is het niet mogelijk om zelf de problemen met de startonderbreker te verhelpen. Dit, omdat je te maken hebt met een complex stukje techniek. Je kunt dan beter vertrouwen op de diensten van professionals die de mogelijkheid hebben om de onderbreker uit te schakelen of zelfs helemaal te verwijderen. Car-Key.nl is hier een voorbeeld in. Door bijvoorbeeld de ECU te verwijderen, kan het probleem worden verholpen. De ECU is het stuurapparaat dat de opdracht geeft om de transponder in de sleutel uit te lezen.

Een onderbreker is een handige functie, mits het goed blijft werken. Heb je problemen? Zoek dan altijd de hulp van een professional om schade aan de auto te voorkomen.

Meer slimme tips voor jouw auto lees je op Voertuigfun.nl.