Straatmeubilair iets waar niet vaak over gepraat wordt, maar wat toch een stuk belangrijker is dan je denkt. Het begrip omvat logisch gezegd al het meubilair dat we In de openbare ruimte tegen kunnen komen. Het is echt een onderdeel van het beeld van de straat. Veel mensen zijn vrij onbewust van de meerwaarde ervan. Het valt je misschien niet eens op, maar hoe zou een park eruitzien zonder straatmeubilair bloembakken of parkbankjes? Wij gaan je vertellen over het nut van meubilair op staar.

Waarom is het nuttig?

De openbare ruimte kan niet functioneren zonder goed meubilair op straat. Het is iets dat belangrijk is voor iedereen die buiten komt. Ten eerste is het functioneel. Hoe zou je je ooit veilig kunnen verplaatsen zonder verkeersborden? Meer info op Erdi.nl

Daarnaast zal het ook zorgen voor meer veiligheid. Want hoe fiets je anders ‘s avonds naar huis zonder verlichting op straat? Het biedt daarnaast ook comfort. Hoe ziet een park eruit zonder prullenbakken of parkbankjes? Daarnaast zorgt het ook voor plezier. Waar spelen de kinderen wanneer dat speeltuintje In het park er niet meer is?

Wat zijn de eisen?

Het goed ontwerpen is absoluut niet makkelijk en er zijn diverse eisen waaraan het moet worden volaan om het veilig te kunnen gebruiken. Er zijn een hoop eisen wat functionaliteit betreft en daarnaast moet het ook nog eens in de smaak vallen en duurzaam zijn. Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen stijl en functionaliteit en daarbij ook nog eens rekening te houden met duurzaamheid. Of het nu gaat om een speeltuin, parkbankje of fietsenrek. Ze dienen niet om de haverklap vervangen te moeten worden.

Hoe moet het eruit zien?

Nederlands meubilair op de straten heeft de laatste jaren behoorlijk grote ontwikkeling doorgemaakt. Voorheen was functionaliteit vooral de meest belangrijke factor, maar tegenwoordig moet het er ook een beetje chic, modern en stijlvol uitzien. Met minder dan dat wordt geen genoegen meer genomen. Aantrekkelijk straatmeubilair zal namelijk motiveren om naar buiten te gaan en daarom moet het dus ook uitnodigend zijn.

Ga er met zorg mee om

Het is ook belangrijk om straatmeubilair te respecteren. Er moet voor gezorgd worden dat men er zorgvuldig mee omgaat. Zoals gezegd, moet het niet om de haverklap vervangen worden en het moet er modern en stijlvol uit blijven zien. Iedereen maakt er gebruik van en daar moet rekening mee gehouden worden. Het moet uitnodigen om naar buiten te gaan. Daarom is het belangrijk dat je straatmeubilair altijd gebruikt waar het voor bedoeld is en voor niets anders. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het op een veilige manier gebruikt en dat je zorgt dat anderen het doen.

Weer wat geleerd! Bezoek Verbouwleven regelmatig voor je dagelijkse kennis en inspiratie.