Mannen en veiligheid is niet altijd de beste combi. Zonder iedereen over één kam te scheren zijn we toch vooral doeners, niet zozeer denkers. Dit kan heel effectief zijn bij het verbouwen. Niet lullen maar poetsen. Door lekker aan te pakken kun je snel meters maken, en daar houden we van.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Toch schuilt in deze aanpak een risico. Verbouwen is namelijk niet zonder gevaar. Sterker nog, de meeste ongelukken gebeuren bij klusjes in huis. Wees je hiervan bewust en neem de juiste voorzorgsmaatregelen voor je aan de slag gaat. Het zou namelijk vervelend zijn als jouw verbouwing ten kosten gaat van een paar vingers of je rug. Daarom hebben we een aantal praktische tips opgesteld om jouw verbouwing in goede banen te leiden.

Weet wat je doet voor je begint

Veel ongevallen komen voort uit onwetendheid. ‘Ik dacht dat dat wel kon’ is vast een veelgehoorde zin bij de eerste hulp. Niet dus! Zorg dus dat je over de juiste kennis begint voor je een muur begint door te breken of met een cirkelzaag aan de slag gaat. Lees je allereerst in over klussen, op een verbouw blog als Verbouwleven.nl. Zorg vervolgens dat je advies inwint bij specialisten. Blijk een bepaalde klus te complex of gevaarlijk? Neem dan geen risico en besteed de werkzaamheden uit. Zorg er tot slot voor dat je jouw apparatuur kent. Ga niet random op knoppen drukken, maar zoek eerst uit waar elke knop voor is. Zo kun je een hoop stommiteiten voorkomen.

Neem de juiste veiligheidsmaatregelen

Op Wijzijngezond.nl vind je allerlei tips omtrent een gezond en veilig leven. Een belangrijk motto hierin is altijd: voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor het voorkomen van gezondheidsrisico’s bij het klussen. Hierbij een aantal praktische tips:

  • Draag altijd gehoorbescherming bij het gebruik van machines
  • Draag altijd oog bescherming als er kans is op rondvliegend materiaal
  • Draag altijd een mondmasker wanneer er fijne deeltjes vrijkomen
  • Verbouw nooit alleen, maar minimaal met z’n tweeën
  • Bewaar het verdiende koude biertje voor ná het klussen, niet tijdens 😉

Met deze simpele voorzorgsmaatregelen kun je al een hoop ellende voorkomen. En nee je bent geen watje bij het dragen van oor- oog- of mondbescherming. Het is niet meer dan logisch om dat te doen. Je trekt een ovenschaal ook niet met blote handen uit de oven toch?

Bespaar niet op spullen

Goedkoop is duurkoop, en dat geldt helemaal voor klus spullen en apparatuur. Natuurlijk kost een flinke verbouwing al genoeg geld, maar dat moet geen reden zijn om hierop te besparen. Kijk daarom voor slimme bespaar tips op Financieelleven.nl. Hoewel machines en gereedschap in Nederland aan strenge eisen moet voldoen, is dat geen garantie dat het altijd veilig is. Zo kan een kop van een hamer loslaten bij het slopen, waardoor hij door de kamer vliegt met mogelijk zwaar letsel tot gevolg. Daarnaast kan bijvoorbeeld een goedkope cirkelzaag onhandig ontworpen zijn, waardoor je per ongeluk met je duim het zaagblad kunt raken. Dit soort ellende wil je voorkomen. Investeer dus in goede spullen om dergelijke veiligheidsrisico’s te minimaliseren. Hopelijk ben je met deze tips goed voorbereid en kun je er een prachtige verbouwing van maken. Succes!