Vloerkleden zijn al lang een populaire keuze voor binnenshuis, maar wist u dat ze ook ideaal zijn voor buiten? In dit artikel ontdekt u de voordelen van tuin vloerkleden, buitentapijten en outdoor kleden, evenals enkele tips voor het kiezen en onderhouden van uw ideale buitenkleed.

Voordelen van vloerkleden in de tuin

Het toevoegen van een vloerkleed aan uw tuin of terras biedt tal van voordelen:

  1. Stijl en comfort: Een vloerkleed kan uw buitenruimte onmiddellijk opfleuren en een gezellige, uitnodigende sfeer creëren. Een mooi vloerkleed in de tuin of op het terras brengt kleur en gezelligheid, creëert meer comfort voor gasten die plaatsnemen, beschermt tegen kou, regen en zonnestralen en geeft iedere buitenruimte direct een persoonlijk tintje mee. De mogelijkheden aan stijlen, materialen en patronen zijn legio, zodat u altijd de perfecte keuze kunt maken die bij uw buiteninterieur en smaak past.
  2. Bescherming: Een kleed beschermt uw terras of dekvloer tegen krassen en beschadigingen, vooral in high-traffic gebieden. Een vloerkleed is een uitstekende manier om de waarde van uw terrasvloer of buitenplek te beschermen, vooral in locaties waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Het voorkomt krassen, groeven, vlekken en slijtage die worden veroorzaakt door meubels, glaswerk, kinderen en huisdieren.

Een vochtwerend kleed kan zelfs helpen voorkomen dat vloeistoffen in de onderliggende vloer dringen. Verder helpt de extra dikte van de meeste vloerkleden isoleren en warmte vasthouden, wat de verwarmde terrasvloer comfortabeler maakt. Met een fraai design, materiaal of patroon opent u de deur naar meer stijl zonder functionele offers te hoeven brengen. Vloerkleden beschermen dus niet alleen de waarde van uw vloer, maar verbeteren ook nog eens het comfort en uiterlijk.

  1. Warmte: Een vloerkleed kan helpen om de warmte vast te houden op koelere avonden, waardoor u langer comfortabel buiten kunt blijven. Een dik vloerkleed, zoals van wol of acryl, werkt als isolerend materiaal en helpt de warmte van een buitenverwarming, terrasverwarmer of houtkachel langer vasthouden. Hoe dikker de vloerbedekking, hoe beter de isolatie en hoe langer de warmte wordt vastgehouden in de lucht en in de onderliggende vloer.

Zo kunt u met behulp van de warmtebronnen langer van uw tuin of terras genieten, zelfs wanneer de temperaturen in de avond beginnen te dalen. De warmte blijft ook beter in de ondervloer, waardoor de volgende dag minder energie nodig is om opnieuw te verwarmen. Isolerende vloerkleden kunnen dus niet alleen comfort verhogen door te warmte te behouden, ze helpen ook besparen op energiekosten. Met een mooie, warme vloerbedekking hebt u dus een veilige, gezellige buitenruimte die ook nog eens milieuvriendelijk is.

  1. Antislip: Een goed buitentapijt kan uitglijden en vallen op natte of gladde oppervlakken voorkomen. Een antislip tapijt of vloerkleed is zeer nuttig voor terrassen, tuinen en andere buitenplekken met natte of gladde vloeren. De ribbelige of gespinde onderzijde voorkomt dat je uitglijdt wanneer er water, olie, ijs of sneeuw op de vloer ligt.

Dit zorgt voor meer veiligheid, vooral voor kinderen, huisdieren en ouderen die buiten spelen of lopen. Bij regen, sneeuw of in de ochtendswelling zul je met minder kans op uitglijden van je terras, balkon of andere buitenruimte kunnen genieten. Een antislip onderlaag voorkomt valpartijen door uitglijden, wat tot verwondingen kan leiden.

Voor gladde vloeren in bergingen, garages of naast ingangen kan een antislip mat ook zeer functioneel zijn. In tegenstelling tot grof getexturerde matten, hebben antislip matten meestal een glad en strak oppervlak dat er ook stijlvol uitziet. Ze bieden bescherming én veiligheid zonder daarbij het uiterlijk van je buitenruimte te verwaarlozen. Met een keuze uit verschillende diktes, materialen en designs kan iedereen wel een passende oplossing voor meer grip vinden.

Soorten buitenvloerkleden

Er zijn verschillende soorten vloerkleden die geschikt zijn voor gebruik buitenshuis:

Synthetische vloerkleden

  • Polypropyleen: Dit is een populaire keuze voor buiten vloerkleden vanwege de duurzaamheid en weerstand tegen vocht, schimmel en verkleuring. Polypropyleen is ook gemakkelijk te reinigen en te onderhouden.
  • Polyester: Polyester buitenvloerkleden zijn weerbestendig en bestand tegen schimmel, meeldauw en verkleuring. Ze zijn echter minder slijtvast dan polypropyleen en kunnen sneller slijten.

Natuurlijke vloerkleden

  • Sisal: Sisal vloerkleden zijn gemaakt van natuurlijke vezels en hebben een aantrekkelijke, rustieke uitstraling. Hoewel ze enige weerstand bieden tegen vocht, zijn ze minder geschikt voor natte of vochtige omstandigheden.
  • Zeegras: Zeegras is een duurzaam, milieuvriendelijk materiaal dat goed bestand is tegen vocht en schimmel. Zeegras Vloerkleden zijn echter niet zo zacht en comfortabel als synthetische opties.

Tips voor het kiezen van uw tuinkleed

  1. Bepaal de juiste maat: Meet uw buitenruimte en zorg ervoor dat uw gekozen vloerkleed past zonder over de randen te hangen of te veel ruimte in beslag te nemen.
  2. Kies de juiste kleur: Kies een kleur die past bij de rest van uw tuinmeubilair en accessoires. Denk aan neutrale kleuren voor een subtiele look, of felle kleuren voor een opvallende stijl.
  3. Controleer de weersbestendigheid: Kies een kleed dat bestand is tegen de weersomstandigheden in uw regio, zoals vocht, regen en zonlicht.
  4. Eenvoudig te reinigen: Kies een kleed dat gemakkelijk te reinigen en onderhouden is, zodat u er langer van kunt genieten.

Onderhoud en verzorging van uw buitenvloerkleed

  • Regelmatig reinigen: Veeg vuil en stof weg met een zachte borstel of bezem, en gebruik een tuinslang om het kleed af te spoelen indien nodig. Om uw vloerkleed in goede staat te houden, is regelmatig onderhoud van groot belang. Regelmatig borstelen zorgt ervoor dat vuil, stof, bladeren en ander viezigheid niet doorweekt in de vezels van het kleed. Na samenkomsten of feestjes in de tuin is borstelen zeker aanbevolen. Voor ernstig vervuilde plekken kan een tuinslang met lage druk gebruikt worden om het hele kleed af te spoelen. Zorg ervoor dat er geen te veel water blijft staan, omdat dit schimmelvorming kan veroorzaken.
  • Vlekken behandelen: Gebruik een mild reinigingsmiddel en water om vlekken te behandelen. Dep de vlek voorzichtig met een schone doek en spoel grondig af.

Voor vlekken op uw vloerkleed is het belangrijk om onmiddellijk en voorzichtig te handelen om achterblijvende sporen te voorkomen. Mild, niet-agressief reinigingsmiddel is de veiligste optie om vlekken te verwijderen zonder de oppervlaktestructuur of kleuring van het kleed te beschadigen. Schoon, lauwwarm water is vaak al voldoende. Wanneer er hardnekkige vlekken zijn die zo niet verdwijnen, kan een vlekverwijderaar op basis van natriumhydroxide gebruikt worden, maar test dit altijd eerst op een onopvallende plek. Na behandeling met reinigingsmiddel grondig met water afspoelen. Een te intensieve behandeling kan echter de vezels beschadigen of kleur aantasten, dus geduld is geboden. Voor grote of oude vlekken kan professionele stoomreiniging uitkomst bieden. Sommige vlekken kunnen met bleekmiddel, azijn of citroensap behandeld worden voor een lichter resultaat. Maar deze behandelingen zijn agressiever, dus altijd eerst op onopvallende delen testen! De ingrediënten van natuurlijke bleekmiddelen kunnen sommige kleuren en vezels aanvallen. Met goede zorg, tijd en de juiste middelen kunnen veel vlekken echter succesvol verwijderd worden zonder uw vloerkleed te beschadigen.

Laat het kleed drogen: Laat uw vloerkleed volledig drogen voordat u het opbergt of opnieuw gebruikt om schimmel en meeldauw te voorkomen. Alvorens uw vloerkleed op te bergen na gebruik, moet u er zeker van zijn dat alle vocht verdwenen is. Wanneer er vocht in het kleed op de opslagplaats komt, is de kans groot op schimmelvorming, ongedierteinfestaties en de groei van meeldauw. Om problemen te voorkomen, moet uw vloerkleed volledig droog zijn alvorens op te bergen of opnieuw gebruik te maken. Hang of leg het vloerkleed op om lucht rond alle oppervlakken te laten circuleren. Buiten drogen is vaak sneller dan binnen, maar moet wel in de gaten gehouden worden. Bij regenachtig weer kan een droger gebruikt worden op lage temperatuur. Ook bij professionele stoomreiniging of chemische reiniging moet u steeds zeker stellen dat alles volledig droog is voordat je het kleed gaat opslaan. Rollen, vouwen, opbergen in afgesloten zakken of verpakken in plastic zijn geen goede opbergmethoden als er nog vocht aanwezig is. Op deze manier blijft vocht gevangen en creëert u de juiste omgeving voor schimmelgroei. Zodra alles droog is, kan uw vloerkleed gerust worden opgerold, opgevouwen en in een afgesloten ruimte bewaard. Met goed onderhoud, proper te werk gaan en de juiste opslag werkt u schimmelvorming effectief tegen. Zo houdt u uw vloerkleed niet alleen schoon, maar ook in topconditie!