Het inrichten van een kantoor is een tijdrovende klus.Er is veel om rekening mee te houden. De juiste kantoorinrichting draagt bij aan een hogere productiviteit. Daarom is het ook zo belangrijk dat dit met zorg wordt gedaan. Maar hoe begin je? Waar moet je aan denken? In dit artikel geven we enkele onmisbare tips bij het inrichten van jouw (thuis)kantoor. 

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Het begint met een goede voorbereiding. Begin daarom nooit lukraak met het plaatsen van kantoormeubelen, maar weet wat je nodig hebt en waar dit uiteindelijk moet komen te staan. De beste manier om dit te doen is door eerst een plattegrond van de ruimte te maken. Houd rekening met de verschillende looproutes. Medewerkers moeten eenvoudig bij hun werkplaats kunnen komen, maar ook het toilet en de koffieruimte moeten goed bereikbaar zijn. Hoeveel tafels komen er te staan? Hoeveel kasten heb je minimaal nodig? Denk ook na over de afmetingen en teken deze alvast in. Dit kost even wat tijd, maar zo bespaar je tegelijkertijd ook weer ongelooflijk veel tijd zodra je uiteindelijk begint met inrichten. 

Niet in hokjes denken 

Op het gebied van kantoorinrichting is er de afgelopen jaren veel veranderd. Dit begon ooit met de welbekende hokjes. Elke medewerker had een eigen hokje om in te werken. De directiebureaus werden vaak zelfs op een geheel andere plek gepositioneerd. Hierdoor ontstond er niet alleen een duidelijke hiërarchie, maar ook heel weinig interactie. Dat is gelukkig verleden tijd. In de meeste kantoren zien we nu een duidelijke open ruimte. Een ruimte waar iedereen zijn of haar werk kan doen. Ook de werkgever zondert zich niet extra af. Dit biedt veel voordelen. Op de eerste plaats omdat er beter gecommuniceerd kan worden, maar ook omdat er zo een betere sfeer en meer productiviteit ontstaat. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je veel ruimte kunt besparen door de ruimte open te houden. 

Prettige werkplek 

De werkgever is verantwoordelijk voor het welzijn van de medewerkers tijdens de kantooruren. Dit betekent ook dat er een prettige werkplek moet worden aangeboden. Eentje waar zij zich comfortabel kunnen voortbewegen. Waar werken geen lichamelijke ongemakken hoeft te veroorzaken. Daarom moet er ook met de ergonomie rekening gehouden worden. Investeer in goede, verstelbare bureaus en bureaustoelen. Zorg er tegelijkertijd voor dat medewerkers meer kunnen bewegen. Dit is niet altijd gemakkelijk met een kantoorbaan, maar wel van essentieel belang voor de mentale- en lichamelijke gezondheid. Zo zie je in steeds meer kantoren bijvoorbeeld de zogenaamde zit/statafels terug. 

Voeg kleur toe 

Saaie witte en betonnen muren zijn nu echt wel verleden tijd. Ook op kantoor mag er kleur gebruikt worden. Graag zelfs. Kleur heeft invloed op het humeur en kan medewerkers productiever maken. Bovendien ziet het kantoor er zo uitnodigender uit voor klanten. Houd wel rekening met het effect van bepaalde kleuren op de omgeving. Zorg er in elk geval voor dat deze iets toevoegen en niet afleiden van het werk.