Het hele jaar door kun je genieten van mooie en spannende Formule 1 races. Maar tijdens de zomerstop komt alles even helemaal tot stilstand. De F1 zomerstop is meer dan twee decennia geleden ingevoerd door Eddie Jordan, de voormalige teambaas van Formule 1. De stop is bedoeld om iedereen een welverdiende pauze te geven en even te ontspannen met vrienden of familie. De zomerstop lijkt een uitgelezen kans om aanpassingen te maken aan de auto´s, maar mag dat eigenlijk wel. Lees snel verder en ontdek het.

De F1 zomerstop

Voor de medewerkers van F1 is het vast fijn om even vakantie te hebben. Maar voor de liefhebber van F1 kan de zomerstop niet snel genoeg voorbij zijn. Maar als je het helemaal niet kunt missen kun je altijd nog een Grand prix blog lezen of races terugkijken.

De zomerstop vindt plaats in juli of augustus en moet volgens regel 24.1 van de F1 Sporting Regulations minimaal 14 achtereenvolgende dagen duren. Tijdens die periode mag niet gewerkt worden aan de auto. Hierdoor kunnen monteurs, coureurs en andere medewerkers kunnen even goed genieten van hun welverdiende rust. 

De regels voor de zomerstop

Zoals gezegd mag er tijdens de F1 zomerstop eigenlijk niet gewerkt worden aan de auto. Maar er mogen wel andere werkzaamheden plaatsvinden. Zo mag de administratie gewoon gedaan worden en loopt kan PR en marketing gewoon door. Daarnaast mag het team in die periode ook geen derde partijen inzetten om te werken aan onderdelen voor de auto.

Als de auto tijdens de laatste race beschadigd is kan er overigens een uitzondering worden gemaakt. Maar er moet dan wel altijd toestemming gevraagd worden aan de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile). Dit is het bestuursorgaan voor een groot aantal competities op het gebied van racing, waaronder Formule 1. De FIA zorgt dat alle regels nageleefd worden, zoals die van de zomerstop. Houden Formule 1 teams zich hier niet aan dan kunnen boetes uitgedeeld worden.

RedBull F1

Wat mag niet tijdens de zomerstop

Zoals je vast door hebt kunnen Formule 1 teams de zomerstop niet gebruiken om de prestaties van hun auto´s te verbeteren. Maar wat zijn de regels, we zetten het op een rijtje:

  • Tijdens de zomerstop mogen de teams geen gebruikmaken van de windtunnel. Die wordt normaal gesproken gebruikt om te controleren of de aerodynamica van de auto in orde is.
  • Men mag geen computertechnologie gebruiken voor CFD-simulatie. CFD staat voor Computational Fluid Dynamics. In een CFD-simulatie wordt met behulp van software onder andere gekeken naar de impact van gassen op de aerodynamica. Het helpt complexe vraagstukken op te lossen die niet onderzocht kunnen worden in de windtunnel.
  • Tijdens de stop mag men ook niet werken aan de verbetering en ontwikkeling van auto-onderdelen, testonderdelen en de windtunnel.
  • Auto-onderdelen mogen tijdens de zomerstop niet gedeeltelijk worden geassembleerd, ook niet door andere partijen.
  • Er mag niet achter de schermen gewerkt worden aan ontwikkeling, aanpassing of ontwerp van onderdelen.
  • Het Formule 1 team moet onderaannemers die werken aan de auto of auto-onderdelen op de hoogte brengen van de stop. Zij ook mogen tijdens de zomerstop geen werk verrichten voor het team.

Wat mag wel tijdens de zomerstop

Ondanks dat direct werk aan de auto niet door kan gaan zijn er nog steeds werkzaamheden die wel uitgevoerd kunnen worden. Bij deze een lijstje van dingen die tijdens de F1 zomerstop wel mogen:

  • Als de auto na de laatste wedstrijd beschadigd is mag hij gerepareerd worden. De FIA moet hiervoor toestemming geven.
  • Showauto´s mogen wel geassembleerd of gerepareerd worden.
  • Formule 1 teams mogen hun windtunnel uitlenen aan andere bedrijven, zolang die niets van doen hebben met F1. Dit geldt ook voor CFD-simulaties.
  • Activiteiten die niet gerelateerd zijn aan de auto, onderdelen of het verbeteren van prestaties mogen wel uitgevoerd worden. Denk hierbij aan personeelszaken, administratie en marketing.

Alles ligt stil in de zomer

Zoals je ziet, ligt tijdens de F1 zomerstop echt alles wat met de auto te maken heeft stil. We kunnen ons zo voorstellen dat de gemiddelde teambaas daar niet echt om staat te springen, maar voor medewerkers en coureurs is het een welverdiende break.