Elk jaar weer halen talloze Nederlanders vuurwerk in huis om Oudjaar volop te kunnen vieren. Daarbij weten echter niet veel mensen dat er verschillende soorten categorieën vuurwerk bestaan. Daardoor halen mensen per ongeluk vuurwerk in huis dat bijvoorbeeld illegaal kan zijn voor particulieren. Maar welke vuurwerk categorieën bestaan er precies? In deze blog bespreken we dit voor je.

Vuurwerk in de F1 categorie

In de eerste plaats is er F1 vuurwerk. Dit is de minst sterke categorie vuurwerk die er bestaat. Het is dus ook het meest geschikte vuurwerk als je niet veel lawaai wilt maken of bang bent dat iets uit de hand loopt. Kinderen kunnen zonder al te veel problemen met F1 vuurwerk spelen en over het algemeen is het ook goedkoop. Het is dan ook niet gek dat dit de meest populaire categorie vuurwerk is in Nederland.

F2 vuurwerk

Ten tweede is er F2 vuurwerk. Dit is iets sterker dan de F1 categorie, maar toch nog wel geschikt om mee te spelen. Ook dit is over het algemeen goedkoop en maakt weinig lawaai. Kinderen kunnen dus ook met F2 vuurwerk spelen, hoewel je wel altijd moet opletten dat het niet uit de hand loopt. Voorbeelden van F2 vuurwerk zijn knalpijlen, watervuurwerk en kleine voorwerpen die je in een emmer of bak water kan gooien.

F3 vuurwerk

Als derde is er F3 vuurwerk. Dit is iets sterker dan F2 vuurwerk en je moet dus ook iets meer oppassen met dit vuurwerk. In Nederland is het illegaal voor particulieren om F3 vuurwerk in huis te halen of af te steken. Dit soort vuurwerk is namelijk veel te gevaarlijk voor particulieren. Alleen professionals mogen met dit soort vuurwerk werken.

F4 vuurwerk

Tot slot is er F4 vuurwerk. Dit is het sterkste vuurwerk dat er bestaat. Enkel professionele vuurwerk bedrijven mogen met dit soort vuurwerk werken. Het is veel te gevaarlijk voor particulieren en het risico op ongelukken is simpelweg te groot. Als je dus thuis F4 vuurwerk afsteekt, loop je het risico op grote problemen. Het is dan ook niet gek dat dit soort vuurwerk in Nederland verboden is.
Al met al zijn er in Nederland veel categorieën vuurwerk te vinden. Zorg er daarom voor dat je op plekken als Vuurwerkland.nl vuurwerk haalt dat zich in de juiste categorie bevindt. Op deze manier weet je zeker dat je niet met illegaal vuurwerk aan de haal gaat en probleemloos van de juiste categorie vuurwerk geniet.