Zwitserse horlogemerken worden wereldwijs geroemd om hun precisie, kwaliteit en esthetiek. Als je een horloge koopt van een Zwitsers horlogemerk kun je er eigenlijk altijd vanuit gaan dat je iets moois in handen hebt. Iedereen heeft wel eens gehoord van de bekende Zwitserse merken, zoals Rolex, Omega, en Breitling. Toch zijn er zoveel meer Zwitserse horloge merken die de moeite waard zijn om te ontdekken.

Om deze reden hebben we deze lijst opgesteld. Als het goed is ontbreekt er geen enkel Zwitsers horlogemerk. Mochten we toch een merk zijn vergeten, tip dan onze redactie zodat we hem kunnen toevoegen.

Wat is er zo uniek aan een Zwitsers horloge?

Voor we in onze lijst met Zwitserse horloges duiken, is het misschien goed om stil te staan bij de vraag wat een Zwitsers horloge nou zo uniek maakt? Daarvoor moeten we even terug in de tijd. De horloge-industrie in Zwitserland ontstond in de 16e eeuw, toen protestantse vluchtelingen uit Frankrijk, die bekend stonden als de Hugenoten, naar het land vluchtten. Veel van deze vluchtelingen waren horlogemakers en vestigden zich in Genève en andere delen van Zwitserland. Het vakmanschap en de kennis die zij meebrachten, zorgden voor een snelle ontwikkeling van horlogemerken in Zwitserland. In de 19e eeuw werden Zwitserse horlogemakers bekend om hun innovaties, zoals de ontwikkeling van het anker en de spiraalveer, die de nauwkeurigheid van horloges aanzienlijk verbeterden. Vandaag de dag is de Zwitserse horloge-industrie nog steeds een van de meest vooraanstaande ter wereld, met een reputatie van kwaliteit, precisie en innovatie.

Zodoende heeft Zwitserland een reputatie opgebouwd als een leider in de horloge-industrie. Deze reputatie weten de Zwitsers te behouden door strenge regelgeving en hoge kwaliteitsnormen die worden opgelegd aan horlogemakers in het land. Zwitserse horloges worden geproduceerd met precisie en nauwkeurigheid, en veel van de beste horlogemerken ter wereld komen dan ook uit Zwitserland. 

We kunnen dus stellen dat de rijke geschiedenis en hoge precisie van de uurwerken Zwitserse horloges uniek maakt.

Alle Zwitserse horloge merken op een rij

Speel je ook met de geachten om een Zwitsers horloge aan te schaffen maar twijfel je nog over het merk? Bekijk dan hieronder de volledige lijst met Swiss merken. Of je nou op zoek bent naar een betaalbaar quartz horloge of een automatisch horloge met saffierglas, er zit sowieso een merk tussen dat bij je past. Vrijwel alle brands produceren ook horloges voor zowel dames als heren.

Laten we beginnen (op alfabetische volgorde)!

Adriatica

Grote kans dat je nog nooit van dit eerste Zwitserse horlogemerk hebt gehoord: Adriatica. Het is dan ook geen bekend merk in Nederland maar dat doet niets af aan de kwaliteit. Adriatica produceert als sinds 1931 horloges met een meganisch uurwerk. Hoewel het merk ook Chronografen produceert kent de collectie vooral klassieke dress watches.

Alpina

Het merk Alpina is in 1883 opgericht en verwijst naar de Zwitserse Alpen. Alpina produceert vooral sportieve horloges en is te herkennen aan het rode driehoekje. Het heeft veel gedaan op het gebied van innovatie voor de Zwitserse horloge-industrie en mag daarom niet ontbreken in deze lijst.

Audemars Piguet

Dit merk hoort absoluut thuis in het lijstje van de meest luxueuze horlogemerken ter wereld: Audemars Piguet. Het klinkt niet alleen chic, het merk is daadwerkelijk ook zeer hoogstaand. Audemars Piquet (afgekort ‘AP’) onderscheid zich door de technisch hoogstaande horloges met een zeer hoogwaarde afwerking. Je zal diep in de buidel moeten tasten om er eentje te bezitten, maar dan heb je ook wat…

Breguet

Hoewel Breguet van origine een Frans horlogemerk is, hebben we hem toch in deze lijst meegenomen omdat het hoofdkantoor momenteel gevestigd is in Zwitserland. Braguet werd al in 1775 opgericht en is daarmee één van de oudste horloge merken dat nog actief horloges produceert. De klokjes zijn klassiek van stijl en de wijzerplaat heeft vaak een opening waardoor (een deel van) het uurwerk zichtbaar wordt.

Breitling

Breitling

Het horlogemerk Breitling is in 1884 opgericht en werd in 1936 leverancier van horloges aan de Britse luchtmacht. Hierdoor denkt men soms dat het merk Brits is, maar het tegendeel is waar. Breitling horloges zijn veelal ’toolwatches’ wat wil zeggen dat ze van origine zijn ontworpen voor allerlei specifieke activiteiten, zoals vliegen en duiken. De drukke wijzerplaat van de gemiddelde een Breitling is al een kunstwerk op zich.

Certina

Als je op zoek bent naar een horloge met een goede prijs-kwaliteitverhouding, kun je eens naar Certina kijken. Dit merk maakt mooie automatische horloges van goede kwaliteit, maar is beduidend goedkoper dan veel andere merken uit Zwitserland. Als je partner een Rolex te duur vind, kun je wellicht eens kijken naar Certina.

Cyma

Van een heel bekend merk naar een vrij onbekend merk: Cyma. Het horlogemerk Cyma is in 1862 opgericht en qua design lijkt het of de polshorloges een beetje in die tijd zijn blijven hangen. Overigens kan de website op moment van schrijven ook wel een modernisatie slag gebruiken. Desalniettemin is er niets mis met de kwaliteit van de uurwerken van het Zwitserse Cyma.

Doxa

Sommige Zwitserse horloge brands hebben zich volledig toegespitst op één niche of activiteit. Hier is Doxa een mooi voorbeeld van. Deze horloges zijn speciaal ontwikkeld voor duikers. Ze zijn waterdicht tot uitzonderlijke dieptes en je kunt erop aflezen hoe lang je onderwater kan blijven. Daarnaast hebben veel Doxa horloges opvallende kleuren, zoals een blauwe band of oranje wijzerplaat.

Dubois et fils

Sommige horlogemakers focussen zich puur op kwaliteit en details, en Dubois et fils is daar één van. Het aantal modellen is beperkt, juist om deze mate van kwaliteit te kunnen waarborgen. Als je een horloge van Dubois eet fils koopt, weet je zeker dat je een uniek sieraad om je pols hebt.

Edox

Als je op school hebt opgelet bij Grieks, weet je misschien dat Edox ‘uur’ betekent. Geen gekke naam dus voor een watch brand. Edox is in 1884 opgericht en produceert vooral sportieve horloges. Ze adverteren dan ook veel met beelden van duiken, vliegen, varen en racen. Ben je een echte sportfanaat dan is dit merk dus misschien wat voor jou.

Enicar

Enicar is een Zwitsers horlogemerk met een rijke geschiedenis. Ze zijn in 1854 opgericht en hun meganische uurwerken hebben een belangrijke rol gespeeld bij vliegeniers en bergbeklimmers. Deze geschiedenis zie je nog steeds terug in hun huidige collectie. De horloges hebben altijd een klassieke en stijlvolle touch.

Ernest Borel

De volgende in de lijst is een typisch klassiek Zwitsers horlogemerk: Ernest Borel. De horloges dragen elegant dankzij de subtiele vormgeving en Romeinse cijfers. Opvallend genoeg richt Ernest Borel zich niet op de Europese, maar op de Aziatische markt. Waarschijnlijk heb je er dan ook nog nooit van gehoord. Mocht je toch een dergelijke klok willen aanschaffen weet je in ieder geval zeker dat je de enige bent uit je vriendengroep ;).

Eterna

Het in 1856 opgerichte horlogemerk Eterna is geliefd bij horlogeliefhebbers over de hele wereld. De horloges in hun collectie zijn modern, maar altijd met een knipoog naar hun rijke historie. Ook vintage Eterna horloges zijn nog steeds populair bij verzamelaars.

Frederique Constant

Als je denkt aan klassieke dress watches denk je al snel aan Frederique Constant. Dit in Genève gevestigde merk maakt luxe horloges met een klassiek karakter, maar durft ook te experimenteren met nieuwe technieken en unieke designs. Dit maakt het merk geliefd bij jong en oud.

Geovani

Veel horlogemerken kunnen niet kiezen, en willen horloges maken voor alles en iedereen. Voor Geovani geldt dat niet. Dit unieke Zwitserse horlogemerk maakt enkel elegante horloges voor vrouwen. De horloges zijn zeer herkenbaar door de druppelvormige horlogekast, veelal ingelegd met steentjes. Perfect voor een mooie vrouwenpols!

IWC

International Watch Company (IWC)

International Watch Company, beter bekend als IWC, is één van de bekendere merken uit dit lijstje. Hoewel IWC in 1868 is opgericht in Zwitserland, is de oprichter zelf van Amerikaanse komaf. Dit merk kenmerkt zich door de minimalistische designs, maar dat doet niets af aan de gedetailleerde uurwerken in de horloges.

Jaeger-LeCoultre

Hoe je Jaeger-LeCoultre precies uitspreekt weten we niet, maar dat ze prachtige horloges maken is een feit. Dit Zwitserse horloge merk werd in 1833 opgericht en is sindsdien een voorloper geweest op het gebied van techniek en innovatie. Een Jaeger-LeCoultre horloge is niet goedkoop, maar je krijgt er ook een zeer nauwkeurig en hoogwaardig uurwerk voor terug.

Longines

Wederom een luxe horlogemerk uit Zwitserland: Longines. Het merk is in 1832 opgericht en altijd sterk verbonden geweest aan het bijhouden van tijden voor allerlei sportieve activiteiten. Van skiën tot autoracen en van vliegen tot wielrennen. De collectie is grotendeels dan ook sportief van aard.

Magellan

De volgende in de rij is Magellan (niet te verwarren met het Schotse Macallan!) Dit merk is vernoemd naar Ferdinand Magellan, en heeft een focus op avontuur en reizen. Het is dan ook niet voor niets dat veel van hun wijzerplaten een wereldbol, kompas, of landkaart bevatten. Een prachtig merk voro de avonturiers onder ons!

Maurice Lacroix

Maurice Lacroix klinkt chic, en dat is het ook. Het Zwitserse merk bracht in 1975 zijn eerste horloge op de markt en is daarmee wat jonger dat de meeste merken in dit rijtje. Kwalitatief doen ze echter niet onder van de oudere merken. Maurice Lacroix was één van de eerste merken die een model uitbrachten waarvan de achterkant van de horlogekast doorzichtig was. Reken wel op een serieus prijskaartje als je naar dit merk gaat kijken.

Mercury

Een merk met veel modellen op de markt is Mercury. Het is misschien niet het meest spannende merk met hele unieke deisgns, maar dat maakt Mercury niet minder interessant. Hun brede aanbod aan prima horloges maakt dat ze veel leuke modellen hebben om alledaags te dragen. Zoek je een ‘allrounder’? Kijk dan eens bij dit Swiss Made merk.

Milus

Dat niet alle Zwitserse horloges een jaarsalaris hoeven te kosten bewijst Milus. Dit relatief jonge merk is in 1919 opgericht en produceert sinds dien een geringe collectie aan horloges. Milus horloges kenmerken zich door de alledaagse designs waarin eenvoud en sportiviteit mooi worden gecombineerd.

Mondaine

Mondaine

Hoewel Mondaine niet bekend staat om de hoogwaardige uurwerken en het vakmanschap, hebben ze toch wereldwijd de aandacht getrokken met hun unieke ontwerpen. Mondaine horloges zijn namelijk geïnspireerd op minimalistische stationsklokken, te herkennen aan de strakke wijzers en rode details.

Murex

De horloges van Murex zullen een zwangerschap niet voorkomen, maar kunnen wel degelijk bijdragen aan het versieren een leuke vent of dame in de kroeg! De uurwerken van Murex zijn behoorlijk complex, en het merk laat dit ook graag zien. Als je een opvallend horloge met complexe wijzerplaat wil, zit je bij dit Zwitserse merk goed.

Omega

Eén van onze favorieten uit dit lijstje met Zwitserse horlogemerken: Omega. Dit prestigieuze merk werd in 1848 opgericht en wordt tot de dag van vandaag wereldwijd gewaardeerd door horlogeliefhebbers. Omega bereikte deze status onder andere door het leveren van het horloge voor de eerste maanlanding in 1965. Daarnaast is Omega ook terug te zien in meerdere James Bond films. Een nieuw Omega horloge kan behoorlijk in de papieren lopen, maar een vintage Omega is vaak prima betaalbaar.

Optima

Een andere optie is Optima. De horlogemakers van dit merk zoeken de balans tussen kwaliteit voor een vriendelijke prijs. De meeste designs zijn sportief, met kleurrijke wijzers en een brede bezel. Houd je wel van een opvallende klok voor een nette prijs? Dan is Optima misschien het horlogemerk voor jou.

Oris

De volgende in de lijst is Oris, een merk opgericht in 1904. De uitdrukking ‘schoenmaker blijf bij je leest’ is goed op Oris van toepassing, omdat zij enkel mechanische uurwerken maken. De ontwerpen zijn vaak vrij eenvoudig, maar zeker niet minder mooi. Geen tierelantijntjes en overbodige frutsels, maar strakke klokjes met super uurwerken.

Patek Philippe

Patek Philippe

Volgens velen is dit het meest luxe horlogemerk ter wereld: Patek Philippe. Het Zwitserse merk werd in 1845 officieel opgericht in maakt sinds dien zeer hoogwaardige horloges. De uurwerken zijn bijzonder nauwkeurig en ook de vormgeving van de horlogekasten is uiterst gedetailleerd. Een Patek horloge bestaat ook enkel uit de beste materialen, zoals goud en diamanten. Geen alledaags horloge, wel heel mooi.

Piaget

Het merk Piaget zie je niet vaak liggen bij de Nederlandse juwelier, maar is toch een serieuze speler in de wereld van horloges. Het Zwitserse sieraden merk produceert naast horloges ook juwelen. Veel van hun klokjes hebben dan ook elegante kenmerken en zijn ingelegd met edelstenen.

Pontiac

Pontiac heeft sinds de oprichting een duidelijke visie: horloges van kwaliteit bereikbaar maken voor een breed publiek. Dit doen ze door goede horloges te produceren tegen een vriendelijke prijs. De designs zijn vaak niet heel uitgesproken maar daarmee wel tijdloos. Een Pontiac is een allemansvriend en daarmee een aanvulling op iedere horloge collectie.

Rado

De producent Rado positioneert zich niet echt als een luxe merk, maar wie een Rado horloge wil kopen moet toch aardig diep in de buidel tasten. De horloges zijn ontworpen voor alledaags gebruik zonder in te leveren op kwaliteit. Rado heeft zich onder andere gespecialiseerd in het ontwikkelen van krasvrije uurwerken.

Raymond Weil

Het bedrijf Raymond Weil is vernoemd naar de oprichter en produceert horloges met een meganisch uurwerk voor een redelijke prijs. De designs zijn doorgaans niet heel uniek en opvallend, maar daarmee niet minder mooi. Waar veel horlogemerken zich verbinden aan sport, doet Raymond Weil dit voornamelijk aan muziek.

Rolex

Rolex

Het Zwitserse horlogemerk der Zwitserse horlogemerken: Rolex. Geen enkel ander merk weet al decennia lang consistent kwaliteit te leveren en onder de aandacht te blijven. Rolex is opgericht in 1905 en was de eerste producent die een 100% waterdicht horloge op de markt bracht. De mensen achter Rolex weten als geen ander hoe marketing werkt, maar hun producten weten de claims ook waar te maken. Een iconisch merk waar weinig horlogefanaten niet enthousiast van worden.

RSW

Niet zo bekent, maar daarmee niet minder mooi: RSW. Het in 1914 opgerichte Zwitsers horlogemerk staat bekend om zijn hoogwaardige vakmanschap en innovatieve ontwerpen. Gelegen in het hart van de Zwitserse horloge-industrie, combineert RSW traditie met eigentijdse esthetiek. De horloges zijn een combinatie van de stijlen klassiek en sportief, wat ze voor veel gelegenheden geschikt maakt.

Silvana

Wat ons betreft een ondergewaardeerd merk: Silvana. Hun horloges zijn enorm elegant, zonder allerlei onnodige poes-pas. Vaak gebruiken ze unieke schakels voor de band, en mooie parelmoer wijzerplaten. Ideaal voor een chique gelegenheid, waarbij je toch net iets anders wil dragen.

Swatch

Dat Swatch een Zwitsers horlogemerk is, is duidelijk te zien aan het logo waarin de Zwitserse vlag naar voren komt: een rood vierkant met een wit kruis. Swatch verkoopt vooral goedkope horloges met vrolijke prints. Denk aan een quartz horloge met een afbeelding van een stripfiguur op de wijzerplaat. Desalniettemin is Swatch een serieuze speler op de markt. Dat hebben ze onlangs nog maar eens aangetoond met hun samenwerking met Omega.

TAG Heuer

Ook het merk TAG Heuer mag uiteraard niet ontbreken in dit lijstje met Zwitserse horloges. Dit merk maakt vooral horloges voor sportieve doeleinden, waarbij het uurwerk vaak voorzien is van een chronograaf. Als je op zoek bent naar een elegant horloge is TAG Heuer misschien niet het beste merk, maar voor een sportief horloge om snelheden mee bij te houden is het meer dan geschikt.

Tissot

Tissot

Een ander merk met de herkenbare Zwitserse vlag in het logo is Tissot. Hun horloges hebben doorgaans een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt kiezen horloges met een batterij, of horloges met een mooi automatisch uurwerk. Met een Tissot horloge kun prima voor de dag komen, ongeacht de situatie of gelegenheid.

Universal Genève

Het Zwitserse horlogemerk Universal Genève werd in 1894 opgericht en is een merk zonder poespas. Ze vervaardigen klassieke horloges van goede kwaliteit. Zoek je een mooie dresswatch met automatisch uurwerk voor een redelijke prijs? Kijk dan eens bij dit merk. Hoewel de horloges van Universal Genève niet heel bekend zijn in Nederland zijn ze wel degelijk de moeite waard om naar te kijken.

Hier eindigt de complete lijst horlogemerken uit Zwitserland

Met maar liefst 39 Swiss brands komt hier dan toch een einde aan de complete lijst met Zwitserse horlogemerken. Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt door de verscheidenheid aan horloges voor zowel heren als dames die deze merken te bieden hebben. Daarnaast hebben we ons best gedaan om je wat bij te brengen over de rijke geschiedenis van horloges. Zo kun je een weloverwogen keuze maken als je zelf een horloge wil aanschaffen. Ben je nog niet uitgeleerd? Bezoek dan eens de website Horlogemaat.nl voor nog meer horloge nieuws en info!

Ontbreken er horloges in onze lijst?

Misschien mis je nog bekende merken zoals Seiko en Orient. Dit komt omdat deze horlogemerken uit Japan komen. Mochten we toch een Zwitsers horlogemerk gemist hebben, neem dan contact op met de redactie zodat we hem kunnen toevoegen. We willen immers dat elk relevant horloge aan bod komt, zodat we de meest complete lijst van het internet hebben en niet enkel een top 10. Bedankt!